Luxemburgs gratis Openbaar Vervoer Navolgen?

gratis openbaar vervoer ov9292 9292ovLuxemburg is van plan alle Openbaar Vervoer gratis te maken. Hiermee wil men de eindeloze files van en naar het land toe beteugelen. Zou dat gratis Openbaar Vervoer iets voor ons land zijn?

Gratis Openbaar Vervoer?

Ongetwijfeld vinden de tegenstanders dat dit niet kan, want voor vervoer moet betaald worden. En er moet aan verdiend worden. De auto-verkopers zullen ook tegen zijn, want de verkoop van auto's zal drastisch afnemen.

Maar hoe weet men zeker dat dit de files zal bestrijden? Dat weet je pas echt zeker als je het in de praktijk getest hebt. Luxemburg heeft de moed dit te doen. Als het echt helpt de files te bestrijden, durft ons land dit dan ook te doen? Of lees je alleen maar waarom ons land zo specifiek is dat het helemaal niets zal helpen?


Tekort OV-personeel door aantrekkende economie?

ov-personeel ov9292 9292ovDoor de aantrekkende economie zijn er opeens tekorten ontstaan in het OV-personeel, zoals hier te lezen is. Maar hoe kan dat nu opeens het geval zijn?

(Onderstaand opiniestuk van Marten Valk geeft niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie weer.)

OV-personeel tekorten?

Een tekort aan bouwvakkers kan ik me indenken, want er wordt overal weer volop gebouwd. Terwijl er al heel wat vaklieden zijn ontslagen. Maar OV-personeel? De treinen en bussen reden toch? Als er geen vrijwilligers zijn rijden er heel wat bussen niet.

Is er nu opeens wel geld om de vrijwilligers te vervangen door betaald OV-personeel?

Dat jongeren niet graag meer buschauffeur of treinmachinist of conducteur willen worden is niet zo moeilijk in te zien. Dit is gewoon niet het vak van de toekomst. Sterker nog, deze banen komen zo snel mogelijk te vervallen. Ook in ons land is men al verwoed bezig alles automatisch te doen en alle personeel te laten verdwijnen.

Er rijden al bussen rond zonder chauffeur en treinen/metro zonder machinist. Dit zal alleen maar toenemen.

Hooggeschoold OV-personeel blijft voorlopig nog wel nodig. Voor het bedenken en invoeren van nieuwe technieken, verbeteringen doorvoeren en ga zo maar door.

Maar buschauffeur worden? Laat dat maar aan de ouderen over, een paar jaar voor hun AOW/pensioen. Als je jong bent en je wilt wat, kies dan een ander vak waar meer toekomst in zit.


Gratis Openbaar Vervoer?

openbaar vervoer ovOpenbaar Vervoer Gratis?

Is dat echt mogelijk? Gratis Openbaar Vervoer? Waarom niet? Vroeger was de NS een staatsbedrijf, met personeel in dienst. Tegenwoordig doen ze het samen met ProRail en zijn ze een bedrijf geworden.

Maar de staatssecretaris vindt dat ProRail zo slecht werk levert dat het aan banden moet worden gelegd. Ze luistert niet naar anderen en leest niet de rapporten wat dit allemaal gaat inhouden, ze doet gewoon waar ze zelf zin in heeft.

ProRail wordt nu weer iets anders gemaakt als straf voor het slechte functioneren, in de ogen van onze staatssecretaris.

NS en ProRail

Maar als de NS en ProRail nu eens helemaal eigendom worden van onze staat, dan krijgen de staatssecretaris en de minister alle verantwoordelijkheid. Dan is er geen gezeur meer over concessie schandalen. Dan regelt de overheid alles netjes.

En waarom zou het OV niet gratis kunnen zijn? Denk eens aan alle voordelen:

  • Er zijn geen zwartrijders meer
  • Er hoeven nergens meer poortjes te staan voordat je het perron kunt betreden
  • Er zijn geen bedrijven meer nodig voor OV-chipkaarten en andere manieren om elektronisch te betalen
  • Er zijn minder conducteurs meer nodig, hooguit in de vorm van beveiligers en spoorwegpolitie om de orde in en rond de treinen te bewaren
  • De files verdwijnen op de wegen, want iedereen gaat met het openbaar vervoer
  • Als de files verminderen hoeven de wegen niet meer worden uitgebreid
  • Als het openbaar vervoer gratis is zullen er heel wat buitenlandse toeristen op afkomen, wat weer extra geld oplevert

 

En zo zijn er nog heel wat voordelen te verzinnen. Nederland zou zich wereldwijd flink "op de kaart zetten" met gratis openbaar vervoer. Het kost niet alleen heel wat, maat levert misschien nog wel veel meer op.

Ik ben geen expert in het openbaar verover maar het zou best kunnen dat gratis openbaar vervoer erg veel geld in het laatje van de overheid brengt. Misschien kunnen een paar studenten dit eens proberen door te rekenen en er een afstudeeropdracht uit te slepen?


Uber, een aanwinst?

uber taxiWat te denken van Uber? Het in Californië gevestigde bedrijf heeft in ieder geval initiatief en toont lef. Het kijkt wat mogelijk is en maakt zich niet al te druk om de regeltjes.
 

Uber, een oplossing?

Het idee is wel goed. Ieder die wil kan met zijn auto als taxi-chauffeur in zijn omgeving aan de slag. De klant betaalt aan Uber en Uber betaalt jou als Uber-chauffeur. Het voordeel is dat je nooit contant hoeft af te rekenen met de klant.

Het vult een gat in het Openbaar Vervoer. Problemen ontstaan bij de reizigers juist bij de laatste kilometers: die van het station naar de werkplek. Soms is er een goede verbinding maar heel vaak ook niet. Of je moet van de ene bus op de andere overstappen.

 

Andere oplossingen

Voor de laatste kilometers naar je werk worden er wel oplossingen bedacht, zoals een OV-fiets. In een aantal grote steden kun je goedkoop een elektrische fiets huren (de OV-fiets) waarmee je van het station naar je werk kunt fietsen.

Maar niet iedereen wil fietsen en het is maar heel beperkt opgezet. Dan is een Uber-taxi een geweldige oplossing. Als klant kun je met je Uber app precies zien hoeveel de rit gaat kosten. Over de hele wereld rijden er al Uber taxi's. Op veel plaatsen is het een succes.

Hoe het er nu in ons land mee voorstaat weet ik niet. Er hebben een tijdje Uber taxi's in Amsterdam gereden. Maar er kwamen problemen met de officiële taxi chauffeurs die een bedreiging in hun broodwinning zagen. Later is het weer verboden.

 

In Nederland

Maar ik weet niet of er nu, januari 2017, ergens in Nederland Uber taxi's rondrijden. Maar als het op het ogenblik niet mag komt er een tijd dat het wel goedgekeurd wordt. Als er vroeg of laat wat regeltjes worden aangepast is dit niet meer te stuiten. En krijgen de taxi chauffeurs er een geduchte concurrent bij in de strijd om de laatste kilometers.


Afvallen? Verkoop je auto en ga met de fiets en het OV

fiets ov afvallenDe meeste mensen rijden maar een klein stukje naar hun werk, vaak zo'n tien tot vijftien kilometer. Eigenlijk heel goed om dit op een andere manier op te lossen. Daarnaast worden mijn landgenoten steeds dikker en dikker.

 

Afvallen? Ga met je fiets en het OV

Dus waarom deze problemen niet meteen opgelost? Verkoop je auto en ga op een andere manier naar je werk. Ik weet zeker dat je hierdoor zult afvallen en ook nog eens goedkoper uit zult zijn. Je moet de afstand naar je werk op een andere manier zien te overbruggen. Dat levert je veel op, aan gezondheid maar ook aan geld.

Het is triest als ik zie waarvoor de mensen tegenwoordig de auto pakken: om naar de brievenbus te gaan een paar straten verder en de kinderen naar school te brengen. En later ook nog eens als veredelde taxi de kinderen naar hun sportactiviteiten heen en weer te brengen. Zelfs zie ik steeds vaker dat ouders hun kinderen naar de middelbare school brengen met de auto.

Het is niet zo gek dat alle wegen helemaal dichtslibben met auto's, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Net als de mensen raken de wegen ook helemaal verstopt.

Maar alles is goedkoper dan zelf een auto te bezitten. Met het openbaar vervoer is steeds meer mogelijk. Om de laatste paar kilometers te overbruggen kun je op verschillende stations al een goede elektrische fiets huren.

Het makkelijkste om te afvallen is gewoon je auto weg te doen. In het begin zal het lastig zijn, maar je went er gauw genoeg aan en zult vanzelf gaan afvallen. Zonder dat je zelfs moet gaan fitnessen.

Als je geen auto meer hebt kun je niet meer zoveel in een dag proppen en zul je veel ontspannener gaan leven. Je zult er een heel nieuw leven voor terugkrijgen en nog eens afvallen ook. Wat wil je nog meer?


Contant geld uit de bus?

contant geldDe meeste busvervoermaatschappijen zijn hard bezig het contant geld uit de bus te weren. Zodat de reiziger maar ziet hoe hij betaalt, alleen niet meer contant.
 

Contant geld uit de bus?

Ik vind dit een slechte ontwikkeling. Contant geld is een wettig betaalmiddel en moet dus ook in de bus geaccepteerd worden. Het komt omdat er nogal eens overvallers zijn die onder bedreiging van de buschauffeur het geld uit het laatje willen hebben.

Wat zou moeten is de overvallers meteen zo hard aan te pakken en straffen dat ze dit nooit meer doen. De buschauffeurs zouden cursussen moeten krijgen in zelfverdediging en meteen hard terugslaan. Daarnaast zou het helpen als ook de reizigers zich op de agressor zouden storten.

Natuurlijk zouden de wetten aangepast moeten worden, zodat de overvaller altijd de pineut is. En hij niemand kan aanklagen omdat zijn arm in een vechtpartij opeens gebroken is en hij een hersenschudding heeft opgelopen.

Helaas zitten we opgescheept met een ontzettend slappe rechterlijke macht die vooral opkomen voor de misdadigers. We hoeven voorlopig niet te verwachten dat de wetten worden aangepast om het probleem met de overvallers eens goed op te lossen.

Lapmiddel

Maar het contant geld uit de bus weren is natuurlijk een lapmiddel. Want waarom zou een overvaller niet een bus compleet met mensen gaan gijzelen? Dat levert veel meer op dan wat geld uit het laatje van de buschauffeur.

Als de overvaller om zijn eisen kracht bij te zetten eens begint met een paar vingers van de chauffeur af te snijden? Hij hoeft nauwelijks op straf te rekenen want hij zal wel een moeilijke jeugd hebben gehad. Of de overvaller begint een paar reizigers te mishandelen?

De-escalerend

Contant geld in de bus werkt juist de-escalerend en ik vind het een compleet verkeerde beslissing, omdat de rechters nu eenmaal kost wat kost de misdadigers beschermen. De slappe rechters zijn de grootste oorzaak van deze agressieve busovervallers. Niet het contant geld.


Minister van Mobiliteit

 

minister van mobiliteitIn december las ik dat de mobiliteitsbranche, bestaande uit vertegenwoordigers van het OV, de spoor- en de wegenbranche, een Minister van Mobiliteit zouden willen hebben. Dit vind ik een uitstekend idee.
 

Minister van Mobiliteit

Het is duidelijk dat het anders moet. Als je vanwege de vele files in de spits de trein neemt, schiet dat niets op. Op drukke trajecten kan je bijna niet eens de trein in en moet je erop hopen met de volgende mee te kunnen.

De NS ontmoedigt reizen in de spits, want dan zitten alle treinen propvol met studenten en werknemers. Dus bedenkt de minister samen met de NS/ProRail dat de kaartjes in de spits duurder moeten worden gemaakt.

Alsof dat een oplossing is. Als je niet meer in de trein past, moet je maar met je auto naar je werk en weer terug. Of je verschuift je werktijden maar naar tijden buiten de spits. Helaas bedenkt iedereen dit en op veel plaatsen botsen bijna de ochtendspits en de avondspits op elkaar.

Onze huidige minister en staatssecretaris bedenken nooit oplossingen, hooguit maken ze kaartjes duurder. Ondanks dat ons land een handelsland is en mobiliteit van het uiterste belang is, worden er elke keer weer slecht presterende bewindslieden op deze functies geplaatst. Mensen zonder inspiratie en creativiteit als een soort ambtenaren waar niets vanuit gaat, maar die alleen op de lettertjes en cijfertjes letten. En hun tijd uitzitten en het wel best vinden.

Maar een Minister van Mobiliteit zou iets goeds kunnen worden. Iemand met visie, die op alle mobiliteit let en een groot budget krijgt. Er is echt heel veel te verbeteren. Het gaat er bij mij niet in dat een land waar zoveel mensen zo dicht op elkaar wonen geen kans ziet mensen te vervoeren naar hun bestemming. Op tijd en met een eigen zitplaats.

Er zijn natuurlijk technische oplossingen te bedenken, maar ook infrastructurele en nog veel meer. Andere vormen van vervoer dan we nu gewend zijn.

Bedenk bijvoorbeeld eens hoe rustig het op de weg zou zijn als iedereen in zijn eigen auto zijn stuur niet meer hoeft vast te houden en de auto zelf de snelste route kiest naar de plaats van bestemming. Nauwelijks files meer, geen bumperklevers, geen gevaarlijke inhaalmanoeuvres etc. Hoe makkelijk zou dat zijn? Op de plaats van bestemming geef je de auto de opdracht te parkeren terwijl je zelf je kantoor in loopt. Ga je naar huis, dan laat je je auto weer voorrijden.

Dit is maar een van de vele oplossingen. Maar een echte minister van mobiliteit zou een geweldige hulp kunnen zijn voor ons krakend vastlopende "mobiele" land.Reacties

Opinie — 3 reacties

    • Beste meneer/mevrouw Ruitenberg. Alleen met de bus reizen is op deze planner ook niet te zien. Wel kunt u als vertrekpunt Scheveningen invullen en Heemstede als aankomstplaats. Dan ziet u dat u met de bus of tram naar NS-station Den Haag kunt reizen. En daarna met de trein naar Heemstede. Een goede reis gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SmartPhone / Tablet Menu